Coşkan Dental
Ürünler / Standart Opaker Likidi

Standart Opaker Likidi

Kullanım Alanı:
Porselen kron köprü çalışmalarında opeker tozunun çalışma likididir. Bilindik kıvamda kolay uygulama rahatlığı sağlayan opaker tozuyla karıştırıldığında kendine has özellikleriyle öne çıkan bir opaker likididir.

Özellikleri:
• Etkin formülasyonu sayesinde opaker tozuna rahatça uygulama kolaylığı sağlar.
• Vibrasyon altında bile akmama özelliği opakerin kole kısmına hareket etmemesini aynı zamanda kronların köşe hatlarının açılmamasını buna bağlı metal yansımasının oluşmamasını sağlar.
• Pişim sonrası opaker renklerine olumsuz etkisi yoktur.
• Her marka porselen opakeriyle uyumludur

Ambalaj Şekli : 50 ml. - 250 ml. plastik ambalajlarda

.DOC İNDİR PDF İNDİR


STANDARD OPAKER LİKİDİ
KULLANIM ŞEKLİ ve TAVSİYELER
Bir cam üzerinde veya porselen godesinde toz likit karışımınızı oluşturunuz. Sürülebilir en koyu kıvamı elde etmeye çalışınız. Karışımı oluşturduktan sonra bir spatül yardımıyla karışımın ortasına bir çizgi çiziniz. Eğer çizgi birleşmiyorsa uygun kıvamı yakalamışsınız demektir. Arzu edilirse küçük kavanozlara veya çoklu godeye renklerine göre karışımlarınızı oluşturup hazır preparatlar şeklinde ihtiyaca göre kullanmak üzere bekletebilirsiniz. Gerek duyulursa kıvam kaybını önlemek için belli aralıklarla likit ilave edebilirsiniz. Uygulama sonrası mutlaka verilen fırınlama programına uyunuz.

Başlangıç Isısı : 500 C°
Ön kurutma Süresi : 3-4 dk
Vakum Başlangıcı : 500C°
Vakum Bitişi : Max ısıya eşdeğer

Yukarıda verilen değerler Standart Opaker Likidinin özelliğine göre verilmiş ve kesinlikle uyulması gerekli verilerdir. Özellikle başlangıç ısısı ve ön kurutma değerlerine kesinlikle uyunuz. Toz üreticisi olan her firma bu değerleri kendi likidinin özelliğine göre verdiği için bu tablo farklı olabilir. Bunun dışında kalan dakikada ısı artışı, maksimum ısı ve yüksek ısıda bekleme gibi kriterler tozunuzun pişim değerleridir, bu yüzden üretici firmanın verdiği bu değerlere kesinlikle uymak gerekir.

OLUMSUZ SONUÇLAR VE OLASI SEBEPLERİ
Gövde üstleri ve diş aralarında kabarcık oluşumu :
Başlangıç ısısı yüksek (ısı şoku), ön kurutma süresi yetersiz veya fırın adımları yetersiz (4-5 adım olmalı)
Opaker tabakasında kabuk atma : Çok yüksek başlangıç ısısı, kısa ön kurutma süresi veya yetersiz fırın adımları (4-5 adım olmalı)
Opaker tabakasında kabuk atma : Kullanılan bonding’in kalitesiz olması, yetersiz sinterlenmesi ve metal ile genleşme uyumsuzluğu.
Kıvam kaybı veya kuruma : Fan, çalışma ortamına doğru sıcak veya soğuk üfleyen klima veya aşırı sıcak nemsiz ortam.